Nemzetközi projekt "Ergonomikus takarítás – a foglalkozási megbetegedések és balesetek megelőzésére"

Az Erasmus+ "Ergonomikus takarítás – a foglalkozási megbetegedések és balesetek megelőzésére" nyitó találkozója 2022. január 24-25-én zajlott Tallinnban.

Erasmus+ logo

A projekt előzményei

A foglalkozás-egészségügynek nagyon fontos területe az ergonómia. A takarítás fizikai munka, amelyet a munkavállalók hosszú éveken keresztül végeznek, miközben különböző kockázatoknak, veszélyeknek vannak kitéve, mint például kémiai, biológiai, fizikai vagy mentális veszélyek. Ezekben az esetekben a foglalkozási megbetegedések hatásai csak évekkel később jelentkeznek, és előfordulhat, hogy nehéz kapcsolatot találni a munkakörülmények és a fenti hatások jelentkezése között.

Puhastusekspert OÜ, a projekt észtországi vezetője a 2020-as évben összerendezte képzési anyagait, és azt tapasztalta, hogy az ergonomikus takarításról szóló részek több, mint 20 évesek voltak. Az újabb képzési anyagok összeállítása során olyan megbízható információk után kutattak, melyekre későbbiekben támaszkodhatnak. Mindezek mellett egyeztettek a takarítás és foglalkozás- egészségügy szakemberekkel Észtországban és külföldön egyaránt. Bíztak benne, hogy rátalálnak a témával összefüggő releváns, modern tananyagokra. Sajnos nem így történt, sőt más oktatók, mint például Tarja Valkosalo, a projekt finnországi partnere szintén rámutatott arra, hogy szükség van az ergonomikus takarítással kapcsolatos jó minőségű, modern, tananyagokra. A rendelkezésre álló kutatások és elemzések kiértékelése után világossá vált minden érintett számára a téma fontossága. Az ergonomikus takarítás nagyon fontos terület, amely közvetlenül érinti az emberi egészséget. A megfelelő tudásalapú tananyagok fejlesztése azonban hatalmas munka.

2021 májusában Puhastusekspert OÜ benyújtotta a projekt pályázatát az Erasmus+ felé. A sikeres pályázás után 2021 novemberében kezdtük el a projekt megvalósítását. A projekthez számos olyan partnerre volt szükség, akik rendelkeztek a szükséges tapasztalattal és elkötelezett támogatói voltak a témának. A kívánt eredmény elérése érdekében a Puhastusekspert OÜ vállalta magára a projekt irányítását. Az észtországi oktató cég már több olyan korábbi projekt tapasztalatával rendelkezik, amelyben partnerek voltak, és jelenleg is egy projektet irányítanak. A korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sikeres projektmunka alapja egy megbízható és szorgalmas csapat. Éppen ezért is olyan partnerek vesznek részt a projektben, akik segítenek fenntartani a szakmai egyensúlyt.

Propuhtaus – a cég vezetője, Tarja Valkosalo a finnországi partner a projektben. Tarja Valkosalo takarítási területen dolgozott több, mint 30 évig, képzéseket tartott, könyveket és cikkeket írt. Tarja különleges tapasztalattal bír a tudományos tanulmányok megtalálásában és azok feldolgozásában, tájékozott a nemzetközi szakmai fejlemények terén is.

SVS B.V – a legnagyobb hollandiai oktató cég a takarítás területén. A cégnek nagy tapasztalata van a tananyagok előkészítésben és azok terjesztésében.

Brite-Sol Kft. magyarországi, takarítási szolgáltatást nyújtó cégként elsősorban a kifejlesztett tananyagok hazai tesztelésével és az oktatások hatásának mérésével járul hozzá az ergonomikus takarítás projekthez.

A projekt 3 éves időtartama során az alábbi tevékenységeket tervezzük teljesíteni

  • feltérképezzük az elérhető ergonomikus takarítási tananyagokat;
  • összegyűjtjük a takarítási tevékenységek közben előforduló 20 leggyakoribb foglalkozási megbetegedést és balesetet;
  • feltérképezzük a takarító cégek ergonomikus takarítás fejlesztésével kapcsolatos igényeit;
  • tananyagokat állítunk össze és olyan oktatóvideókat készítünk a 20 leggyakoribb foglalkozási megbetegedés és baleset megelőzése érdekében, melyekkel a nemzetközi felhasználás lehetőségre is figyelünk, a munkavállalók nyelvtudásától és a takarítási területek sajátosságaitól függetlenül is jól alkalmazható oktató videók elkészítésével;
  • az elkészített tananyagokat díjmentesen elérhetővé tesszük mindenki számára;
  • az előkészített képzési anyagok tesztelése és hatásosságuk mérése a Brite-Sol Kft-nél.
  • beszámolunk az elért eredményekről a közösségi média felületeinken, a társult partnerek bevonásával, közvetlen kapcsolatokon és konferenciákon keresztül.

Partner információk

Project team

Reméljük, hogy legalább 10%-kal csökkenteni tudjuk a foglalkozási megbetegedések és balesetek számát a takarításban. Célunk 84 ezer ember elérése a projekt keretében. Figyelembe véve, hogy jelenleg évente 50 munkavállalóra egy foglalkozási baleset vagy megbetegedés jut, az általunk elérni kívánt 84 ezer munkavállaló közül statisztikailag 1680 ember érintett munkahelyi balesetben vagy foglalkozási megbetegedésben. Ennek a 10%-a 168 fő. Reméljük minden évben el tudjuk majd kerülni ennyi takarító munkahelyi balesetét vagy megbetegedését. Bízunk benne, hogy a magyarországi teszt oktatások alkalmával a projekttagok részletesen meg tudják figyelni a tananyagok kísérleti oktatását. Terveink szerint a teszt oktatások megvalósítása után kérdőíves visszajelzést kérünk a résztvevőktől.

Az eredményeket közzétesszük annak érdekében, hogy ösztönözzük a takarító cégeket: fordítsanak nagyobb figyelmet az ergonomikus takarításra, továbbá a biztonságos és egészséges munkakörnyezetet kialakítására.

A projekt különösen nagy értékkel bír, mert több, mint 4 millió takarító dolgozik az Európai Unióban, így az ErgoClean projekt sikere rendkívül sok ember életének és egészségének javulásához tud hozzájárulni.

További információk